PROJECT SHAD (US/UK/CAN/AUS) / PROJECT CHASE (US)

Jag hoppas att det nu är helt etablerat att det mest givande sättet att se hur verksamma biologiska stridsmedel är alltid och undantagslöst att först testa de på sina egna medborgare, så när den amerikanska flottan började fundera över vad som skulle hända om fienden attackerade flottans fartyg med biologiska stridsmedel bör du inte vara förvånad att på bara några år hade över 10,000 amerikanska soldater ”frivilligt” deltagit i biovapentester ute till sjöss.
Med frivilligt menas att de inte fick någon information om vad som skulle hända

Eftersom man framgångsrikt hade testat spridningsmönster av biologiska stridsmedel under 50-talet visste man hur lätt sådant spreds med vinden. Vad detta innebar rent militärt var att kommunisterna kunde förinta en hel örlogsflotta med ett enda flygplan. (Operation Dew & Lac)

(Bara kolla på det! Det där hangarfartyget praktiskt taget bara tigger om att bli nervgasad…)

Bättre att gasa sina egna soldater än att vänta på att fienden gör det! Med facit i hand kan man konstatera att det aldrig hände, men det är alltid lätt att vara efterklok (såvida man inte är hjärnskadad av nervgas, då är det mycket svårt att vara efterklok).
Så vad provades i SHAD? Nervgaserna VX, Tabun, Sarin, Soman samt BZ. Eftersom det är svårt att bomba hela fartyg med nervgas utan att någon anar oråd genomförde man inte sådär jättemånga test – bara 46 stycken av 134(!) planerade.

Oftast blir det någon slags skandal och upprörda känslor kring projekt som SHAD och så även denna gången. De som blev deltog i nervgastesterna skulle givetvis få någon form av kompensation för sina efterföljande handikapp, cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar eller alltför tidiga död. Problemet var bara att det dröjde fram till 1998 innan DoD för första gången offentligt erkände att SHAD överhuvudtaget hade existerat. De tog alltså mer än tjugo år från det att testerna utfördes till att sjukersättning betalades experimentens offer…Så det var ett sätt att tacka sina experimentoffer för sina insatser för sitt land! Slutligen kan man fundera på vilka konsekvenser detta användande av oräkneliga mängder nervgas ute till havs fick för ekologiska konsekvenser. Det hade ingen som har någon som helst koll på.

Avslöjades av CBS 2000, DoD stämdes 2002.

Project CHASE
Säga vad man vill om hippies, men de fick i alla fall USA att underteckna Genevekonventionen och förbjuda kemiska vapen i krig.
Kvar fanns väl egentligen bara en fråga: Vart gjorde man egentligen av all det här extremt livsfarliga giftet? Om du tänker ”man dumpade väl alltihop i havet?” kan du klappa dig själv på axeln och gotta dig, din cyniska besserwisser. Du har förstås helt rätt.
Nu är det inte så att CHASE på något sätt var den först genomförda ekobrottet som genomförts i nedrustningen och fredens namn.

Allting gick utmärkt, det var ingen som klagade och försvarsdepartementet kom fram till att det här var otvivelaktigt det absolut bästa sättet göra sig av med skräp.
Operation CHASE hade premiär en sommardag 1964 utanför San Franscisco, där militären dumpade nära 10,000 ton av ammunition.

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_CHASE

http://en.wikipedia.org/wiki/Marine_Protection,_Research,_and_Sanctuaries_Act_of_1972

SHAD:
http://agentorangelegacy.com/wp-content/uploads/2012/02/VA-LAB-RATS1.jpg
(via http://agentorangelegacy.com/2012/02/veterans-health-care-thompson-seeks-health-care-for-veterans-dod-tested-chemical-weapons-on-servicemen-during-60s-and-70s/ )
Minidokumentär SHAD: http://www.youtube.com/watch?v=J2kILGdAG1U

http://www.publichealth.va.gov/exposures/shad/basics.asp

http://www.warrelatedillness.va.gov/WARRELATEDILLNESS/images/articlestock/shipboard_hazard_and_defense.jpg
(via http://www.warrelatedillness.va.gov/education/exposures/shad.asp )
http://mcm.fhpr.osd.mil/cb_exposures/project112_shad/shadfactSheets.aspx

http://mcm.dhhq.health.mil/cb_exposures/project112_shad/shad.aspx
http://mcm.dhhq.health.mil/Libraries/CBexposures/granville.sflb.ashx
http://mcm.dhhq.health.mil/cb_exposures/project112_shad/glossary.aspx